To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Naczyniaki.pl - forum poświęcone naczyniakom

DLA DZIECI Z NACZYNIAKAMI - prośba do doktora Wyrzykowskiego o opinię

EwaS - 2018-06-04, 19:14
Temat postu: prośba do doktora Wyrzykowskiego o opinię
Panie Doktorze,
u naszego największego skarba, naszej córeczki, która ma aktualnie 6,5 miesiąca w okolicy nadgrzebieniowej łopatki lewej został stwierdzony położony w tkance podskórnej dobrze odgraniczony, o policyklicznych obrysach, bez torebki obszar o wym. ok 44mm/38mm/15mm, o mieszanej echogeniczności, hypogenicznej z rozlanymi obszarami hyperechogenicznymi, silnie unaczyniony, z obecnością szerokich naczyń - w orientacyjnej ocenie - w przewadze żylnych. Obraz USG sugeruje zmianę o pochodzeniu naczyniowym - możliwe o typie rozległej malformacji naczyniowej? - Jest to opis z usg z dnia dzisiejszego. Dodatkowo zrobione zostało usg jamy brzusznej (miesiąc temu i dzisiaj) oraz miesiąc temu usg ciemienia - i żadnych nieprawidłowości nie stwierdzono.

W poprzednim usg - sprzed miesiąca stwierdzono w okolicy nadgrzebieniowej łopatki lewej w tkance podskórnej widoczny dobrze odgraniczony niejednorodny obszar hypoechogeniczny o wym. ok 39mm/34mm/14mm z intensywnym przepływem naczyniowym - najprawdopodobniej zmiana pochodzenia naczyniowego. Dgn. guz okolicy nadpłopatkowej lewej - naczyniak.

Dodam, iż guz jest w kolorze skóry, zauważyliśmy go jak córcia miała 5,5 miesiąca. Zdjęcia, opisy z ug itp. mam zeskanowane, więc jeśli zaszłaby potrzeba mogłabym w każdej chwili wysłać na e-maila.

Umówieni do Pana jesteśmy niestety dopiero na 10 lipca, bo wcześniej nie było wolnych terminów, choć bardzo nam zależy aby mógł Pan naszą córkę obejrzeć jak najszybciej i pokierować co dalej robić, czy można to leczyć i od czego zacząć, czy niezbędna jest szersza diagnostyka - finansowo, czasowo w razie potrzeby damy radę wszystko zorganizować w jej przypadku, czy trzeba czekać i obserwować? Jest Pan prawdziwym autorytetem w tym temacie. Czy Pana zdaniem to w ogóle jest naczyniak, czy malformacja być może żylna? - w sumie od tego powinnam zacząć pytanie.

Z góry dziękuję za odpowiedź
Ewa mama Oli

Wyrzykowski Dar - 2018-06-05, 00:39

Sz. Państwo; Nie jest to malformacja żylna, skoro ma opisywany intensywny przepływ. Zapewne naczyniak wczesnodziecięcy - zmiana miernej wielkości i już się niewiele powiększyła - sądzę, że można spokojnie poczekać do Lipca - przed przyjazdem zrobić jeszcze jedno USG... Pozdrawiam DW
EwaS - 2019-02-25, 23:59

Szanowny Panie Doktorze,
na wstępie chciałabym Panu z całego serca bardzo serdecznie podziękować za zajęcie się córką i celną diagnozę. Pana wiedza, profesjonalizm, doświadczenie, rzetelność są godne podziwu i niezastąpione.
Jesteśmy do Pana umówieni na 26 marca, czyli aż za miesiąc.
Aktualnie córka ma 15,5 miesiąca, a po jej naczyniaku (największą średnicę jaką posiadał guz, tuż przed włączeniem leczenia to ok 5cm, obrazowo jak piłeczka pingpongowa na ramieniu) - wizualnie nie ma śladu już od ok 2 miesięcy – nawet przypatrując się nic, a nic nie widać zewnętrznie, jednak wewnątrz niestety pozostałość jest. Wg oceny radiologa zmiana już od 1,5 miesiąca jest w zasadzie bez zmian. Dodam, iż córka od momentu rozpoczęcia leczenia proplanololem tj. 04.07.2018r. (czyli prawie 8 miesięcy) bierze tą samą dawkę leku, czyli 3 × 7,5mg, a waży znacznie więcej, bo teraz prawie 11kg. Z racji odległości na bieżąco lokalnie ją konsultujemy, choć wdzięczność do Pana Doktora „zostanie” z nami do końca życia.
Zaproponowano nam odstawienie powolne proplanololu, aby zobaczyć co się będzie działo, jednak dla mnie jest to tak newralgiczna sprawa, że bez konsultacji z Panem tego nie zrobię.
Opis USG z dnia dzisiejszego: „W okolicy nadgrzebieniowej łopatki lewej uwidoczniono położony w tkance podskórnej, powyżej m. nadgrzebieniowego, obszar hyperechogeniczny, o nieco niejednorodnej echogeniczności, o wymiarach ok. 32mm×6mm, intensywnie unaczyniony, naczynia o szerokości ok. 1,4-1,8mm, ze spektrum przepływu zarówno tętniczym jak i żylnym – w orientacyjnej ocenie. Obraz USG porównywalny do badania poprzedniego.” – czyli badania z dnia 07.01.2019r.
Czy w związku z tym, że zmiana nie jest wcale mała i dodatkowo intensywnie unaczyniona, choć co prawda już płaska (tak określił radiolog) nie powinno się raczej zwiększyć dawki leku, niż go odstawić, żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo nawrotu? Czy do wizyty u Pana nic nie zmieniać z dawkowaniem proplanololu?
Dziękuję bardzo raz jeszcze i pozdrawiam
Ewa mama Oli

Wyrzykowski Dar - 2019-02-26, 01:06

Sz. Państwo; Można podjąć próbe odstawienia i weryfikacji, czy będzie wznowa. Jeżeli nie, to dalej obserwacja, jeżeli tak, to zawsze można wrócić do leczenia. pozdrawiam DW


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group