Naczyniaki.pl - forum poświęcone naczyniakom Strona Główna Naczyniaki.pl - forum poświęcone naczyniakom


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie do Doktora Wyrzykowskiego -naczyniak na policzku
Autor Wiadomość
Nela 
Zaufani początkujący


Wiek: 36
Dołączyła: 06 Mar 2008
Posty: 4
Wysłany: 2011-03-16, 20:35   Pytanie do Doktora Wyrzykowskiego -naczyniak na policzku

Witam,
moja 3letnia córka ma naczyniaka jamistego na policzku od 1,5 roku jest leczona propranololem , w ciągu pierwszego roku naczyniak zmniejszył się o połowę z 2 cm na 1 cm, jednak od pół roku nie zauważyłam żadnej zmiany mimo iż co jakiś czas dawka leku jest zwiększana . Obecnie moja córka waży 14 kilo i dostaje 37.5 miligramów propranololu czyli prawie 4 tabletki dziennie. zastanawiam się czy podawanie tego leku ma sens skoro nie przynosi już efektów? Pani chirurg , która koordynuje leczenie twierdzi , że jak najbardziej ponieważ po odstawieniu naczyniak może znowu rosnąć a bez leczenia najprawdopodobniej wchłaniałby się dopiero ok 12 roku życia albo wcale. jednak moje obawy dotyczą samego podawania propranololu w coraz większych dawkach przez tak długi okres, czy to faktycznie nie ma żadnych ubocznych skutków?, czy nie lepiej odstawić lek skoro nie działa? zastanawiam się nad usunięciem naczyniaka chirurgicznie ale pani doktor nam to zdecydowanie odradza, jednak do kiedy mam zwlekać?skoro naczyniak najprawdopodobniej sam nie zniknie....
 
     
A/Wyrzykowski Dar
Konsultant


Dołączył: 03 Kwi 2007
Posty: 8138
Wysłany: 2011-03-19, 02:57   

Szanowna Pani; Ryzyko ponownego wzrostu naczyniaka po odstawieniu Propranololu w wieku 3 lat jest żadne. W naszej Klinice odstawiamy leczenie Propranololem przy braku postepu przez 3 miesiące. Sadzę, że ma Pani rację - zmiana do usuniecia chirurgicznego (?), proponuję zamieścić zdjęcia do oceny. Pozdrawiam DW
 
     
Nela 
Zaufani początkujący


Wiek: 36
Dołączyła: 06 Mar 2008
Posty: 4
Wysłany: 2011-03-20, 20:19   

Wyrzykowski Dar napisał/a:
Szanowna Pani; Ryzyko ponownego wzrostu naczyniaka po odstawieniu Propranololu w wieku 3 lat jest żadne. W naszej Klinice odstawiamy leczenie Propranololem przy braku postepu przez 3 miesiące. Sadzę, że ma Pani rację - zmiana do usuniecia chirurgicznego (?), proponuję zamieścić zdjęcia do oceny. Pozdrawiam DW



WITAM, DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ I ZAMIESZCZAM LINKI DO ZDJĘĆ "NASZEGO" NACZYNIAKA http://img843.imageshack.us/i/zdjcie576.jpg/
http://img692.imageshack.us/i/zdjcie574n.jpg/
http://img59.imageshack.us/i/zdjcie580.jpg/
http://img843.imageshack.us/i/zdjcie576.jpg/
http://img684.imageshack.us/i/zdjcie565.jpg/

I JESZCZE JEDNO PYTANIE CZY NAGŁE CAŁKOWITE ODSTAWIENIE PROPRANOLOLU PO TAK DŁUGIM CZASIE ZAŻYWANIA NIE MA JAKIŚ ZŁYCH SKUTKÓW?
 
     
A/Wyrzykowski Dar
Konsultant


Dołączył: 03 Kwi 2007
Posty: 8138
Wysłany: 2011-03-24, 22:53   

Szanowna Pani; Naczyniak do usuniecia chirurgicznego. Odstawiamy Propranolol zmniejszając dawki - 7 dni połowa dawki, kolejne 7 dni - 1/4 dawki i potem odstawiamy. Chociaz nasz kardiolog zgadza się, że można odstawić od razu... Pozdrawiam Dariusz Wyrzykowski
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9